KOMENTÁŘ Martiny Klicperové: Největšími vrahy nejsou jen Hitler a Stalin. Snad dojde i na další...

Tue Apr 05 16:47:06 CEST 2022

Pamětníci si možná vzpomenou na gruzínský film Pokání natočený v orwellovském roce 1984. Ten film symbolicky vykopal z hrobů stalinistické mrtvoly a předznamenal uvolnění klepet sovětské totality. Pokání může mít symbolický, psychologický, ale i politický smysl.

Češi dostali nejednu lekci politického násilí, většinou byli na ukřivděné straně. Mnichovský diktát a Chamberlainova věta o konfliktech „ve vzdálené zemi mezi národy, o kterých nic nevíme“ nicméně platí i v opačném gardu; snad jsme se dost nezajímali, co se děje Čečencům (i když režisér Jaromír Štětina zdokumentoval už tehdy „bezprecedentní porušování lidských práv a Ženevských konvencí ze strany ruských vojáků“..) ani co se děje v Sýrii, až když Putin rube takřka v našem lese a osud syrského Aleppa potkává bratry Ukrajince, jejichž ženy a děti končí u našich prahů, jsme konečně náležitě zděšeni. 

Více naleznete zde: https://eurozpravy.cz/nazory/komentar-martiny-klicperove-nejvetsimi-vrahy-nejsou-jen-hitler-a-stalin-snad-dojde-i-na-toho-tretiho.cc15ea5a/