Vydíraní Češi? Co se děje v obchodech, je nehoráznost, míní experti

Wed Apr 05 10:59:24 CEST 2023

Zajímavé komentáře Martiny Klicperové k cenám potravin, které jsou komunikovány vrcholnými představiteli potravinových řetězců, naleznete v článku na SeznamZprávy.cz.

Podle doktorky Martiny Klicperové z Psychologického ústavu Akademie věd ČR a Národního institutu SYRI, který se zabývá systémovými riziky, lidem neušlo, že cenová krize má i své „vítěze“. „Ať už to jsou energetické podniky, potravinové řetězce či výrobci potravin, kteří rychle zvýšili ceny. A do jisté míry i lépe postavení důchodci, kterým předešlá vláda nadbíhala, aby si pojistila jejich hlasy,“ zmiňuje.

Rozbujení cen v českém podání považuje za nespravedlnost. „Jedni využili strachu z krize a druzí se zase svezli na všeobecném zdražení energií. Prostě své ceny ještě nadsadili a odůvodnili to vyššími náklady. To zvýšení je nestydaté a s poklesem cen energií už neklesá,“ doplňuje.

Jak mimo jiné mapují i Seznam Zprávy, Česko má jedny z nejdražších potravin ve střední Evropě, a našinci tak za levnějšími nákupy míří do dříve nemyslitelných destinací, jako jsou Rakousko či Německo. Domácnostem podle aktuálního průzkumu agentury PAQ Research po zaplacení výdajů zbývá o polovinu míň peněz než v listopadu 2021. Úspory navíc ztrácejí kvůli vysoké inflaci hodnotu.